Prebiotika (anglicky prebiotics) jsou nestravitelná složka potravy, kterou asi znáte pod známějším jménem vláknina. Tělo je sice nedokáže strávit, ale díky tomu se dostanou až do dolní části trávicího traktu, kde pomáhají růstu dobrých bakterií. Tím zlepšují naše zažívání.
Probiotika a prebiotika rozdíl
Nepleťte si probiotika a prebiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy, kterých máme přirozeně ve střevech až několik set milionů. Prebiotika zjednodušeně slouží jako potrava probiotikům. Dohromady fungují jako synbiotika (jejich účinnost je největší, když máme obojího dostatek), nicméně to už zabíháme hluboko do problematiky střevního mikrobiomu. Vraťme se k prebiotikům.
Prebiotika:
-
podporují růst nebo aktivitu střevních bakterií
-
zlepšují zažívání
-
udržují rovnováhu střevní mikroflóry
Prebiotika v potravinách
Prebiotika se přirozeně vyskytují v některých potravinách s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou např. banány, česnek, cibule nebo jablka. Jsou ale samozřejmě k dispozici také jako doplněk stravy. My do našich nápojů využíváme oba zdroje.
Jak pomáhají prebiotika tělu?
- Udržují střeva a trávicí systém zdravé. Mohou posílit zdraví střev zvýšením počtu „dobrých” bakterií, které pomáhají odrazit patogeny ve střevním traktu a pomáhají při zácpě.
- Posilují imunitní systém a snižují riziko alergií. Prebiotika mohou pomoci snížit zánět, zejména ve střevech, a posílit imunitní systém změnou rovnováhy „dobrých“ a „špatných“ střevních bakterií. Dobrá rovnováha střevních bakterií může pomoci chránit tělo před nemocemi, při prevenci alergií a příznaků ekzémů. Přímo i nepřímo totiž ovlivňují systémy, které se podílejí na vzniku alergických onemocnění, ačkoli je v tomto ohledu potřeba dalších studií.
Prebiotika, která najdete v našich nápojích:
Inulin
Inulin je polysacharid označovaný jako nízkokalorická rozpustná vláknina. Po konzumaci absorbuje vodu, nabyde na objemu a získá gelovou konzistenci. V této podobě v rámci trávicího procesu putuje tenkým střevem, který jej nevstřebá, do tlustého střeva, kde slouží jako „potrava“ pro probiotika.
Inulin obsahuje málo kalorií a cukrů, nezvyšuje tedy hladinu krevního cukru. Tím, že ve střevech nabobtná, snižuje hlad, a tím i hmotnost. Jako správné prebiotikum svou synergií s probiotiky zlepšuje zažívání a udržuje rovnováhu střevní mikroflóry.
Baobab
Baobab a jeho pozitivní přínosy pro tělo znali už naši předkové před tisíci lety. Jeho ovoce je bohaté na vitamín C (až 6x víc než pomeranče), vitamín B6, niacin, železo, draslík, hořčík, vápník (údajně více vápníku než mléko) i antioxidanty. Právem je baoab označovaný za superfood.
Nicméně plod baobabu je bohatý i na vlákninu (až 45 % dužiny), díky čemu ve střevech funguje jako přírodní prebiotikum. Vláknina v něm chrání před zácpou, žaludečními vředy, záněty střev a zpomaluje vstřebávání cukru do krve, čím stabilizuje jeho hladinu.